Web sitesi sahibi olmak isteyen kişiler, genel olarak web sitesi kurulumu nasıl yapılır? Şeklinde arayış içerisinde olmaktadır. Pek çok kişi veya kurum kendini internet ortamında var edebilme adına web sitesi kurma fikrini düşünmektedir. İnternet üzerinden online olarak satış yapabilme veya deneyimlerini paylaşabilmek için hedef kitlesi ve kişi veya kurumun vizyonuna göre oluşturulmuş bir web sitesi doğru bir yönlendirme ile pek çok kişiye ulaşılır. Ve devamlılığını sürdürülür. Eğer siz de dijital ortamda görünür olma ve bir web sitesi ile hayallerinizi gerçekleştirmeye bir adım daha yaklaşmak istiyorsanız bir web sitesinin nasıl kurulduğuna dair bilgiler içeren yazımızı okumanızı tavsiye ederiz.
Web Sitesi Kurulumu Nasıl Yapılır?
Bir web sitesi kurmanın birden fazla yolu vardır. Birçok hazır yazılım web sitesi kurma işlemini kolaylaştırır. Blogger, WordPress, Wix gibi yazılımlar ile bir web sitesi yalnızca birkaç saat içerisinde kurulur. Ancak öncesinde bir bilgi birikimi ve yapılması gereken birkaç işlem vardır. Bunlar için Domain (alan adı), hosting ve script (tema) gibi kavramların ne olduğu ve ne için kullanıldığı bilinmeli. Web sitesi kurmak günümüz şartlarında çok da değil. Hiç bir bilgisi olmasa dahi çok sayıda kişi kısa eğitimler ardından web site sahibi olmakta. Bu eğitimlere de çeşitli Youtube kanalları aracılığıyla ulaşmak mümkün.
Domain Nedir?
Domain, Türkçe adı ile alan adı, web sitesinin adını ve adresini belirtir. Bir ziyaretçi web sitesine gitmek istediğinde domain adresine gitmelidir. Bu noktada web sitesinin adını belirlemek için kendinize birkaç kriter belirleyebilirsiniz. Eğer web sitesini işletmeniz için açıyorsanız web sitesi adı şirketinizin adı ile aynı olması sizlere avantaj sağlar. Popülerliğinizi arttırır. Kendi deneyimlerinizi paylaşacağınız bir site için ise kendi adınızı veya daha yaratıcı isimleri kullanmanızı öneririz.
Web sitesi adını belirledikten sonra site uzantısını seçmelisiniz. Bunlar .com, .org, .gov, .net, .me gibi uzantılardır. Burada önemli olan alan adınızın daha önce başka bir kullanıcı tarafından alınmamış olmasıdır. Belirlediğiniz alan adının, domain sorgulama araçları ile kullanıma uygun olup olmadığını kolayca kontrol edebilirsiniz. Genel olarak
Hosting Nedir?
Hosting, web sitesi verilerinin bir ortamda barındırılmasını sağlayan sunuculardır. Hosting, yıllık olarak kiralanabilen ve site verilerinin 365 gün boyunca erişilebildiği ortamların sunulmasını sağlar. Günümüzde hosting hizmeti veren pek çok firma bulunmaktadır. Bu firmalar satın aldıkları gerçek sunucuları belirli yollarla bölerek hosting paketleri adı altında kullanıcılara kiraya vermektedirler.
Script Nedir?
Script web sitenizin temasıdır. Bir web sitesinin, PHP veya ASP dilleriyle kodlanarak teması inşa edilebilir veya o web sitesinde hazır temalar kullanılabilir. Domain ve hosting paketlerini satın aldıktan sonra sitenizin temasını seçebileceğiniz pek çok ücretsiz yazılım bulunmaktadır. Bunlardan en çok rağbet göreni genellikle blog veya kurumsal siteler için kullanılan WordPress yazılımıdır. WordPress ile pek çok hazır tema arasından seçim yaparak sitenizi oluşturabilirsiniz. Bunun yanında Joomla, Opencart, vBulletin gibi birçok script de bulunmaktadır.
Web Sitesi Nasıl Kurulur?
Web sitesi kurabilmenin birkaç yolu vardır. Bu hizmeti sunan ücretsiz yazılımları kullanabilir, var ise yazılım ve kodlama bilginizi kullanarak kendinize bir web sitesi dizayn edin. Bilginiz yoksa bu işi yapan kişi veya firmalardan belirli bir ücret karşılığında web sitesi kurulum hizmeti alın.
Eğer profesyonel bir web sitesi kurmak istiyor, online satış yapmak istiyor, hedef kitlenizi iyi tanıyorsanız ve bu yatırım için gerekli bütçeye sahip iseniz web sitesi kurulumunu profesyonel olarak yapan kişi veya firmalarla iletişime geçebilirsiniz.
Web sitesini, dijital ortamda kendinize bir yer açabilmek, bir blog oluşturmak için kurmak istiyorsanız ücretsiz yazılımlar tam da size göre.
Site Adınızı Belirleyin
İşe ilk önce domain ve hosting alarak başlamalısınız. Size uygun aylık ve yıllık paketlere cüzi bir miktar ödeyerek sahip olabilirsiniz. Site adınızı belirlerken akılda kalıcı, rakam ve tire gibi işaretlerin bulunmadığı ve fazla uzun olmayan bir isim kullanmalısınız. Site isminizde karar kıldıktan sonra bir domain sorgulama aracı ile bu alan adının kiralanmadığını kontrol etmelisiniz. Eğer belirlediğiniz isim halihazırda kullanılıyor ise sitenizin uzantısını değiştirmeyi deneyin veya kendinize yeni bir site ismi bulun Bu aşamayı bitirdikten sonra domain kaydınızı oluşturabilirsiniz. Domain seçerken .com uzantılı alan adı seçmeniz akılda kalıcılık için iyi bir alternatiftir.
Web Hosting Seçiminizi Yapın
Hosting firması seçerken dikkatli davranılması gerekir Hizmeti veren firmanın uzun yıllar boyunca bu sektörde bulunmuş olması büyük bir avantaj. Zira ucuz hosting paketleri adı altında hizmet veren pek çok firma yıllık hedeflerini yakalayamamalarından dolayı kapanmaktadır. Bu hususta dikkat edilmesi gereken en önemli nokta firmanın geçmişidir.
Hosting hizmeti alırken 3 farklı alternatif arasından sitenizin kullanım amacına yönelik olanını seçmelisiniz. Bir sunucu üzerinde birden fazla hosting sunucusunun barındığı paylaşımlı hosting seçeneği küçük ve orta ölçekli web siteleri için en uygun hosting türlerinden biridir. Fazla trafik beklemeyen siteler için başlangıç aşamasında da tercih edilebilir oluyor.
Site trafiğinin yüksek olması beklenen ve daha hızlı bir siteye sahip olmak isteyenler için Cloud Hosting, e-ticaret sitelerine, haber sitelerine ve büyük ölçekli bir web sitesi isteyenlere en uygun hosting hizmetidir.
VPS Hosting ise tüm kontrolün elinde olmasını isteyen web site sahipleri için özel bir IP, paylaşımsız kaynaklar ve özel yazılımlar kullanabilme imkanı sağlar. Ancak bu hosting türü için gerekli teknik bilgilere sahip olmak gerekli.
WordPress ile Web Sitesi Kurulumu
WordPress, fazla içerik yayımlayan web siteleri için en uygun seçeneklerden biridir. Dünyada en çok kullanılan içerik yönetim sistemi olan WordPress içinde barındırdığı temalar ile kullanıcıların tüm ihtiyaçlarını karşılayabilecek düzeyde bir hizmet sunar. WordPress özellikle blog kullanımı için yaygın olsa da e-ticaret yapmak isteyenler için de pek çok farklı tema sunmakta.
WordPress ile site kurabilmek için önce wordpress.com adresine kayıt yaptırmanız gerekiyor. Daha sonra WordPress paketini indirerek cPanel’e giriş yaparak sitenizi oluşturmaya başlayabilirsiniz. Zevkinize ve site kurma amacınıza bağlı olarak birçok farlı tema içerisinden dilediğinizi tercih edebilirsiniz.
En Kolay Web Sitesi Kurulumu Nasıl Yapılır?
Bazı kişiler kurulum ile ilgili hiç bir teknik bilgiye sahip değildir. Kurulumun sistem tarafından yapılmasını ister. Kendileri sadece içerik ekleyerek sitesini geliştirmek adına çaba sarf etmek ister. Bunun için tercih edilebilecek en iyi platformlardan bir tanesi Wix.com. Wix platformunda çok sayıda şablon bulunmakta. Bu şablonlar arasında dilediğinizi seçerek kurulum yapabilirsiniz.
Web Sitesi Kurduktan Sonra Neler Yapmak Gerekir?
Web site kurulum işlemlerinin ardından sitenize içerik ekleyerek geliştirebilirsiniz. Yalnız günümüzde rekabet çok fazla olduğu için, anahtar kelimelerinizde iyi yerlere gelmeniz mümkün olmaz. Bunun için profesyonel SEO desteği hizmeti alabilirsiniz. Etkili backlink paketleri ile alan adı otoritenizin artmasını sağlayabilirsiniz.
Web sitesi kurulumu nasıl yapılır? Sorusuna sizler için en iyi şekilde cevap vermeye çalıştık. Konu ile ilgili görüşlerinizi yorum olarak belirtebilirsiniz.