Hemen çıkma oranı nasıl düşürülür? Hemen çıkma oranı, bounce rate olarak da bilinmekle birlikte e-ticaret siteleri için kullanılan bir sistem. Bu sisteme göre siteyi ziyaret eden kullanıcılar, siteye girdikten sonra ilk sayfa dışında başka sayfalara yönelip yönelmediği hemen çıkma metriği ile incelenir. Kullanıcıların siteye girip ilk sayfayı inceledikten sonra ayrılması hemen çıkma oranı olarak ifade ediliyor. Bu bakımdan hemen çıkma ile hemen çıkma oranı kavramları birbirinden farklılaşır. Kullanıcıların sitede vakit geçirme oranlarını belirleme yöntemi olarak kabaca iki kavram bir araya getirilebilir.
E-ticaret siteleri için kullanıcılarının kullanım davranışlarını takip edebilmek oldukça önemli bir veri sağlamakta. Bu elde edilen veriler sayesinde e-ticaret siteleri kendilerini geliştirecekleri noktaları, ağırlık vermesi gereken ya da gözden çıkarması gereken noktaları tespit ederek farklı stratejiler geliştirebilir. Kullanıcıların e-ticaret sitelerinin amacına göre sergilediği ürünleri ya da içerikleri tercih ettiği ve kaç farklı sayfa açtığı gibi veriler de oldukça önemlidir. Tüm bu verilerin incelenmesi de hemen çıkma oranlarını takip etmekten geçmektedir. Google, hemen çıkma oranını tek oturumluk ziyaretler şeklinde tanımlamaktadır. Yüksek hemen çıkma oranları kullanıcı deneyimlerinin zayıf olduğunun göstergesidir.
Hemen Çıkma Oranı Hesaplama
Hemen çıkma oranı hesaplaması için basit bir formül bulunmaktadır. Bu formüle göre (Siteyi Terk Edenler/Toplam Site Ziyaretçisi) x 100 işleminin sonucu bu oranı verecektir. Ancak bu formülü uygulamak yerine e-ticaret siteleri farklı metrik analizler yapan Google Analytics kullanmaktadır. Belirlenen periyotlar içerisinde siteyi ziyaret eden kullanıcıların kaçta kaçının diğer sayfalara uğramadan çıktığını analiz ederek raporlamaktadır.
Dünya geneline bakıldığında hemen çıkma oranlarını sektörden sektöre değişiklik göstermektedir. Her sektör için belirli ortalamalar kabul edilmektedir. Hemen çıkma ortalamaları dünya genelinde şu şekildedir;
- E-ticaret siteleri için hemen çıkma oranları %20 -40
- Kurumsal siteler için hemen çıkma oranları %30-50
- Haber siteleri için hemen çıkma oranları %40-60
- Hizmet sektöründeki siteler için hemen çıkma oranları %40-60
- Bloglar ikin hemen çıkma oranları %70-98
Bu oranlar dikkat alındığında genel bir görüş olarak, hemen çıkma oranlarının yüksek olması ziyaretçilerin o sitede kalmaya ikna edilemediğinin göstergesidir. Bütün sektörler dikkate alındığında %35-55 aralığından yüksek hemen çıkma oranı bir sorun olarak kabul edilmektedir. Eğer bu aralıktan daha fazla bir hemen çıkma oranı varsa acil çözüm ve yeni stratejiler belirlenerek aşağıya çekilmeye çalışılmalıdır.
Hemen Çıkma Oranları Neden Yüksektir?
- E-ticaret sitesinin tasarımı kullanıcıların ilgisini çekecek şekilde yapılmamış olması, takip etmeyi ve okumayı zorlaştırması olması hemen çıkma oranlarını iyileştirecektir.
- Sitede yer alan içerik ve ürünler ziyaretçilerin beğenisini kazanmamış olabilir.
- Site için düzenleme, kategori ve menüler başarısız bir şekilde dizayn edildiyse kullanıcıların ulaşmasını zorlaştırır. Bu nedenle de hemen çıkma oranları yükselecektir.
- Sitenin açılma ve yeni sayfa yüklenme hızının düşük olması hemen çıkma oranlarını yükseltecektir. Ayrıca kullanılan görsel ve videoların geç açılması yükselmesine da etki edecektir.
- SEO ile site içeriğinin birbiriyle uyumsuz olması da hemen çıkma oranlarını yükseltecektir.
Hemen Çıkma Oranı Nasıl Düşürülür?
Genel olarak site içeriğinde yer alan sayfaların çok kısa açıklamalı olması durumunda da hemen çıkma oranı düşük olmakta. Gelelim asıl sorumuza. Hemen çıkma oranı nasıl düşürülür?
Sayfa Yüklenme Süresinin Önemi
Bir kullanıcı sayfa yüklenmesini uzun süre beklediğinde olumsuz geri dönüt sunmaktadır. sayfadaki içeriği hemen görememesi hemen sayfadan ayrılmasına neden olacaktır. Bu nedenle sayfa yüklenme süresine dikkat etmelisiniz. Özellikle mobil aygıtlarda sayfa yüklenme süresi daha fazla önemli olduğu için bu gibi problemleri önceden gidermekte fayda vardır.
Site İçi Aramayı Optimize Etmek
Günümüzde hala birçok web sitesi sahibi site içi arama özelliğini ihmal etmektedir. Ancak kullanıcılar için site içi arama yapabilmek aradığı şeyi kolayca bulabilmesi adına oldukça önemli. Bu nedenle hemen çıkma oranlarını düşürmek istiyorsanız site içi aramayı kullanmak yararlı olacaktır.
Etkili Bir Tasarım Kullanma
Profesyonel bir site tasarımı kullanıcıya güven vermektedir. Sade ve kolay ulaşılabilir özelliklerle tasarlanmış site hemen çıkma oranlarının düşmesinde de önemli bir rol oynamakta.
Mobil Uyumlu Olmasına Dikkat
Sitenizin mobil uyumlu olmasına dikkat etmelisiniz. Günümüzde mobil kullanımın artmasına bağlı olarak siteleri zorunlu olarak mobil uyuma itmektedir. Mobil kullanımda ziyaretçilerin sayfa ile ilgili yaşanabilecek herhangi bir probleme tahammülü çok düşük olduğu için dikkat edilmesi gereken bir konu olarak karşımıza çıkmakta.
Farklı Türlerde İçerik Kullanma
Sitenin ziyaret edilebilirliğini arttırmak için sadece tek bir içeriğe odaklanmak hemen düşme oranını etkileyecektir. Bunun yerine metinsel, görsel ve işitsel tüm içerikler bir arada kullanılarak zenginlik sağlanmalıdır. Ayrıca, hemen çıkma oranı nasıl düşürülür? Sorusuna cevap olarak verilebilecek diğer maddeleri inceleyelim:
- Paragrafları Kısa Tutma
Sitenin tercih edilebilirliğini arttıran bir diğer unsur içeriklerin uzunluğudur. İçeriklerdeki paragraflar kısa ve gözü yoran uzunluklarda olmamalıdır.
- İçerikle İlgili Anahtar Kelime Kullanımı
Bir sitenin aramalarda üst sıralarda yer alması anahtar seçiminin doğru yapılmış olasıyla ilgili. Google gibi arama motorlarında en çok aratılan kelimeler seçilerek onlar üzerinden içerik oluşturmak ziyaretçi sayısını etkileyecektir.
- Alakasız Reklamları Sınırlama
Kullanıcıların dikkatini dağıtacak reklamlardan kaçınmak gerekli. Reklamlar kullanıcıların dikkatini dağıtacağı için sayfa içerisinde yerleştirilmesine özen gösterilmelidir.
- Düzenli İçerik Paylaşımı Yapma
Kullanıcıların sitede kalmasını ve tekrar ziyaret etmelerini sağlamak için düzenli içerik paylaşımı yapmak doğru bir yöntem.
Hemen çıkma oranını iyileştirmeniz ardından, bulunabilirliğinizi arttırmak isterseniz, backlink paketleri ile sitenizi destekleyebilirsiniz…