Sitemap (Site Haritası) Nedir? Site haritası, bir web sitesinin kendisini Google arama botlarına en pratik-hızlı şekilde tanıtabilmesini sağlayan alandır. Site haritasına sahip olan web sitesinin sayfaları, arama motoruna dair sonuç sıralamasına ideal bir sürede dahil edilir. Güncellenen sayfaların botlarca indekslenmesini kolaylaştıran site haritası, SEO’nun da amaçlarından biri olan sitenin botlarca rahatlıkla tanımlanabilmesi durumunu mümkün kılar. Bu içeriğimizde sitemap nedir, ne avantaj kazandırır, nereden oluşturulur, içerisinde yer almaması gerekenler neler, SEO açısından önemi ne? tarzındaki sorulara yanıt vermeye çalışacağız.
Sitemap (Site Haritası) Nedir?
Site haritası yani sitemap web sitelerinin arama motoru botlarınca rahatlıkla taranmasını, dizine eklenerek arama sonuçlarında listelenmesini mümkün kılmak için oluşturulmuş dosyadır. Xml dosya formatına göre hazırlanan site haritası (sitemap) yalnızca web site sayfa adreslerini kapsamaktadır. SEO uyumlu bir web sitesinden söz ediyorsak, site haritası olmazsa olmaz bir yapı haline gelir. Site haritasını daha net anlatmak için onu bir kafenin menüsüne benzetebiliriz. Arama motoru botları site haritasını tarayarak tüm sayfaları görebilirler. Sayfaların önem sırasını site haritasını inceleyerek belirleyebilirler. Sayfaların güncellenme durumunu yine haritadan keşfedebilirler.
Site Haritası Avantajları Neler?
Site haritası kullanmanın avantajları aşağıdaki şekildedir:
- Site haritası sayesinde arama motoru botları web site sayfalarını rahatlıkla tarar. Web sitesinde site haritası yok ise tarama yine de gerçekleşir ancak tarama süresi uzar. Sitemap bu kapsamda tarama sürecini hızlandırma, güncelleme yapılan site sayfalarını botlara daha hızlı tanıtma ve sonuçlarda daha hızlı listelenebilme avantajlarını kazandırır.
- Site haritası bir sitenin genelinin indekslenme hızına ve sıklığına pozitif etki yapar. Eğer sitemap kullanılıyorsa arama motoru botları özellikle güncelleme, değişiklik yapılan site sayfalarını daha fazla ziyaret ederler. Bu kapsamda sitenin indekslenme hızı ve düzeyi artar.
İlgili avantajlar web sitelerinde site haritası eklenmesi halinde elde edilebilmektedir.
Site Haritasının SEO Açısından Önemi Ne?
Site haritasına ziyaret gerçekleştiren arama motoru botları, yapılandırılmış bağlantı listesi yardımıyla alt katmanda kalmış sayfalara dahi rahatlıkla erişebilirler. Dolayısıyla bu sayfaları da arama listelerine ve sonuçlarına ekleyebilirler. Biliyoruz ki sitelerin Google arama motoru sonuç sıralamalarında iyi konumda yer almaları ve botlarca kolaylıkla indekslenebilmeleri ise SEO çalışmalarının hedeflerindendir.
SEO hizmetleri kapsamında özellikle E-ticaret sitelerinin ve haber sitelerinin site haritasına sahip olmaları gerektiği vurgulanır. Öte yandan sayfa sayısı çok olan web siteleri SEO açısından başarı yakalamak için botlarca taranma süresini düşürmeyi hedef edinmelidir. Bu amacın gerçekleştirilmesi ancak site haritasının kullanımıyla mümkün olur.
Site haritası oluşturmanın SEO açısından en önemli avantajı, sayfaların en hızlı tarama ardından doğrudan arama motoruna iletilmesidir. Böylece güncellenmiş sayfalar sonuçlara en erken şekilde dahil olurlar.
Site Haritası Nereden Oluşturulur?
Web sitesi için site haritası oluşturmada kodlama kullanılabilir ancak kodlamayla yapılan harita elle güncellemeye ihtiyaç duyar. Elle güncelleme gerektirmeyecek şekilde site haritasını oluşturma yöntemi daha fazla tercih edilmektedir. Sitemap oluşturmak için kullanılan alanlar ise şunlardır:
- Sitemap generator şeklinde tanımlanan platformlar üzerinden site haritası oluşturmak mümkündür. Bu platformların başında XML-Sitemap adlı internet sitesi yer alıyor.
- Öte yandan eğer WordPress kullanılıyorsa, bazı eklentilerle kolaylıkla site haritası oluşturulur. Bu eklentiler, Yoast SEO, Rank Math SEO, Premium SEO Pack, All in One SEO Pack, Google XLM Sitemap şeklinde sıralanır.
- Site haritası oluşturmak için https://search.google.com/search-console/about?hl=tr adresinde de yararlanılır. Bu alanda öncelikle web sitesine dair kayıt ve doğrulama yapılması gerekir. Kayıt işlemleri ardından “arama motoru servisleri” menüsü içerisinde yer alan sitemap oluşturma komut adımları izlenmelidir.
Site haritası oluşturmak için işlem yapılabilecek birden fazla alan bulunur.
Site Haritası Çeşitleri Neler?
Site haritası tipleri, görsel sitemap, video sitemap, mobil sitemap şeklinde ifade edilirler. Web sitesi için genel bir site haritası oluşturulabileceği gibi özel site haritaları da oluşturulabilir. Diğer özel site haritaları; ürün, dil sayfası, Google haberler site map tipleridir.
Site Haritası Optimizasyonu Nedir?
Site haritası optimizasyonu, site haritasını belirli sınırlar içerisinde oluşturmaya özen göstermekle aynı anlamdadır. Örneğin bir site haritası 50 binden az URL içermelidir ve bu bir optimizasyon kuralı olarak karşımıza çıkar. Öte yandan site haritası için kullanılan dosya boyutlarının SEO açısından 50 MB’yi geçmemesi önerilir. Özellikle SEO ve web tasarım hizmetleri kapsamında site haritasının oluşturulması sürecinde birden fazla kritere dikkat edilir.
Resimler için bir site haritası hazırlanıyorsa, optimizasyonu sağlamak adına max 1.000 url eklemesi yapılabilir. Optimizasyon için her bir url’ye loc ve lastmod XML gibi eklentiler tanımlanır. Optimizasyonun sağlanmasında SEO uzmanları ve web tasarımcı ekipler en doğru yöntemleri izlemektedirler.
Site Haritasında Olmaması Gerekenler Neler?
Site haritasında olmaması gereken elemanlar veya sayfalar aşağıda listelenmiştir.
- Kimlik oturumlarına sahip URL’ler,
- Yardımcı program sayfaları (istek listesi, inceleme formu gb.)
- Robots.txt ile engellenen sayfalar,
- Standart hale gelmiş sayfalar,
- Sayfalandırılan sayfalar,
- Sunucu hata, yeniden yönlendirme ve istemci içeren sayfalar,
Bunlara ek olarak Canonical’i yanlış ve Noindex içeren sayfalar site haritası içerisine dahil edilmez.